Raita: ogórkowa i rzodkiewkowa

raita03

Raita to delikatny sos jogurtowy, podawany z różnymi dodatkami, aby łagodził smak ostrych i wyrazistych potraw. Najczęściej podawana jest z ogórkiem, ale istnieją także inne wersje… ja przygotowałam także rzodkiewkową – bo nie mogłam oprzeć się nowalijkom 😉

Składniki:

2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego, po 250g każdy
pół pęczka mięty bądź zielonej pietruszki
pół świerzego ogórka, pokrojonego w drobna kostkę lub startego na tarce
5-6 rzodkiewek utartych na tarce
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotujcie dwie miseczki i do każdej z nich włóżcie po połowie składników, oprócz warzyw. Następnie do jednej wrzućcie ogórka, a do drugiej rzodkiewkę. Schłodźcie i podawajcie do pikantnych potraw, najlepiej indyjskich.

Smacznego

raita04

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.