Pancakes z miodem z kasztanowca

        pan4

Propozycja na leniwe śniadanie, które najlepiej zjeść w spokoju, przy porannej kawie z pianką lub w łóżku. Nacodzień najczęściej nie możemy sobie pozwoloić na taki luksus, ale w weekend jest to jak najbardziej realne. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się wcześniej we wszystkie potrzebne składniki, by nie zaprzątać sobie głowy porannymi zakupami i móc przygotować śniadanie w pidżamie =)

Składniki (na ok. 15 pancakeów):

20g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. mąki
2 jajka
1/4 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 łyżek roztopionego masła (3 do ciasta, 3 do smażenia)
1-2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki: różne rodzaje miodu, syrop klonowy, serek waniliowy lub coś innego =)

Sposób przygotowania:

1/2 szkl. mleka lekko podgrzej, a następne dodaj do niej drożdże i odrobinę cukru. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.

W sporej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz obroty i dodaj mąkę, sól, mleko, rozczyń i rotopione masło.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 45. minut.

Na dobrej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) rozgrzej odrobinę masła i oleju i wykładaj łyżką średniej wielkości placuszki. Smaż z jednej strony do momentu aż na cieście pojawią się malutkie pęcherzyki powietrza, wtedy możesz je już odwrócić, bo masz pewność, że część przylegajaca do patelni jest usmażona. Smaż do wyczerpania ciasta, natłuszczając delikatnie patelnie, co drugie smażenie.

Ciepłe pancakes polewaj miodem lub syropem klonowym.

Smacznego

        pan2

pan3

        pan1

2 thoughts on “Pancakes z miodem z kasztanowca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.