Ciasto 15-minutowe

sypane5

To naprawdę możliwe! Wystarczy kwadrans i twoje ciasto ląduje w piekarniku =) Potem jeszcze 45 minut cierpliwości, podczas których musi się upiec i niebawem można zajadać. Piekę różne ciasta i chętnie korzystam z nowych przepisów, ale co do tego pomysłu miałam szczególne wątpliwości. Pomyślałam – to się nie uda! Ciasto bez jajek, maślanki, mleka czy czegoś tym podobnego? A jednak wyszło i było pyszne (to nie tylko moja opinia). I rzeczywiście przygotowanie zajmuje tyle co przesłuchanie trzech utworów z ulubionej płyty lub w radiu =)

Ciasto można przygotować z innymi owocami – wiśniami, śliwkami czy jako szarlotkę z jabłkami i cynamonem.

Składniki:

1 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/2 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru (mieszam pół na pół biały z brązowym) + masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku pieczenia
1 kostka zimnego masła
2 puszki owoców (ja używam brzoskwiń i gruszek)

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i proszek.

Owoce odsącz z syropu (może go trochę na nich zostać) i pokrój w kostkę o wymiarach 2×2 cm.

Tortownicę wysmaruj dość grubą warstwą masła. Na jej dno wysyp 1/3 przygotowanego proszku składającego się z mąki, kaszy i cukru. Wyłóż na nią połowę wymieszanych owoców. Wysyp ponownie 1/3 suchych składników i resztę owoców. Pokryj ostatnią warstwą proszku. Na wierzch zatrzyj kostkę zimnego marstwą i ułóż równomiernie.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem na ok. 45 minut.

Po wyjęciu z tortownicy warto odstawić je jeszcze na 15 minut do wystygnięciu, a potem jeszcze ciepłe można kroić. Ciasto podaję z gorącym sosem malinowym (wystarczy 2-3 garści mrożonych malin gotować przez 10 minut z 1 łyżeczką cukru waniliowego), lodami lub bitą śmietaną i świeżą miętą, melisą.

Smacznego

sypane3

sypane1

sypane4

sypane2

4 thoughts on “Ciasto 15-minutowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.