Bardzo krucha szarlotka z kratką

szarlkrat4

Polska jesień to dla mnie ewidentnie smak grzybów, a jeszcze częściej jabłek pod różnymi pod postaciami, chociaż zazwyczaj pojawiających się w szarlotkach. Dzisiaj pomysł właśnie na takie ciasto, którego głównym bohaterem są rajskie owoce. Nie jest szczególnie skomplikowane, ale jego przygotowanie zajmuje jednak dłuższą chwilę (średnio 1 godzinę + kolejną na pieczenie). Atutem jest to, że ciasto zachowuje bardzo długo świeżość i nawet po kilku dniach jest jeszcze cudownie kruche. Poza tym pięknie się prezentuje. Taką szarlotkę można podawać na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany, ale nawet samodzielnie smakuje doskonale =)

Składniki:

1/2 kg mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka masła
190 ml. mleka (trochę więcej niż 3/4 szkl.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Trochę mleka do posmarowania kratki na wierzchu ciasta.

Na nadzienie:
2 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wyrób ze sobą, zagnieć, a następnie owiń w folię i schłodź przez ok 45. minut w lodówce.

Posiekane na plasterki jabłka wymieszaj z cukrem waniliowym i cynamonem.

Standardową, prostokątną blachę wysmaruj odrobiną masła. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy. Podpiecz przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.

W międzyczasie rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój na różnej wielkości, cienkie paseczki.

Następnie na podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka i na wierzchu poprzeplataj kratkę. Za pomocą pędzelka możesz ją jeszcze posmarować odrobiną mleka.

Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C z termoobiegiem przez ok 45-50 minut.

Smacznego

szarlkrat

szarlkrat2

      szarlkrat3

szarlkrat5

szarlkrat6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.