Smak Portugalii. Wołowina w Porto

woloporgl

Kuchnia portugalska podobnie jak i inne kuchnie charakteryzowane jako w znacznej części śródziemnomorskie, jest pełna smaków i aromatów. Tym, co ją szczególnie wyróżnia, a jednocześnie czyni popularna jest obecność dorsza i wina Porto. Popularny trunek powstaje w północnej Portugalii i ma w sobie aż 18 – 22 % alkoholu. Można w nim wyczuć aromaty kandyzowanych owoców, karmelu czy orzechów. Pewien czas temu otrzymałam to wino w prezencie, ale ze względu na to, że jest na prawdę mocne nie udało mi się go wypić z moimi współbiesiadnikami. W mojej kuchni jednak nic się nie marnuje i następnego dnia wykorzystałam jego pozostałość do przygotowania jednej z bardziej popularnych potraw kuchni portugalskiej czyli eskalopki wołowej w sosie z czerwonego wina. Efekty mojego kucharzenia przedstawiam Wam poniżej =)

Składniki (3-5 porcji):

500g eskalopek wołowych
1 pełny kieliszek czerwonego wina Porto
1/2 szklanki domowego bulionu (może być wołowy, drobiowy lub warzywny)
4 łyżki zimnego masła (sprawia, że sos jest błyszczący)
2 łyżki oliwy z oliwek
Gałązka świeżego rozmarynku
ok. 1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielone sól i pieprz do smaku

Dodatki:

ziemniaki z masłem i koperkiem
mieszanka sałat z suszonymi pomidorami, oliwkami i czym tylko jeszcze zapragniesz
gotowana zielona fasolka

Sposób przygotowania:

Korzystam z gotowych, pokrojonych już eskalopek, które dostaje w pobliskim sklepie mięsnym, ale jeśli nie masz takiej możliwości to kup ładny kawałek wołowiny, np. takiej jak na pieczeń, a następnie pokrój je na cienkie plasterki.

Mięso dopraw na początek tylko pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z 2 łyżkami masła i ułóż na niej mięso. Obsmaż je po 2 minuty z każdej strony, zalej winem, a następnie doprowadź do jego odparowania. Potrwa to ok. 5 – 7 minut. Następnie wlej bulion, zmniejsz płomień palnika i podduś mięso jeszcze przez ok. 10 minut. Przełóż mięso na chwilę na talerz. Patelnie pozostaw na ogniu i dodaj resztę masła, rozprowadź, a następnie dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż mięso do sou i pozostaw je w nim na ok. 1 minutę.

Gotowe danie przekładaj na talerze. Tak przygotowane mięso podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach, sałatę z lekkim vinegretem i gotowana fasolką.

Smacznego

wolopor6

        wolopor1

wolopor3

        wolopor5

wolopor6

1 thought on “Smak Portugalii. Wołowina w Porto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.