Zakręcone bułeczki – pizze

        zakrecone

Często się zdarza, że szukamy ciekawej przekąski do podania znajomym lub chcemy przygotowa coś do przekąszenia np. na maraton filmowy. Moja propozycja to bułeczki nadziewane tym co włoskie – mozzarellą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i wszystkim tym czego tylko dusza zapragnie =) W smaku przypominaja pizze, ale prezentują się o wiele ciekawiej. Efekt murowany – wystarczy tylko odrobina chęci =)

Składanki (na 18 bułeczek):

Na ciasto:

2 i 1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. letniej wody
30g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos pomidorowy:

Na sos:
250 ml pulpy pomidorowej (ewentualnie płynnego przecieru)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól do smaku

Na nadzienie:

2 garści rukoli
posiekane na plasterki zielone i czarne oliwki
12 pomidorków pokrojonych na połówki
2 kulki mozzarelli
3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w 3 łyżkach wody. Z mąki usyp stożek i dodaj do niej oliwę, sól, resztę wody i drożdże.Wyrób energicznie dość miękkie i elastyczne ciasto, a następnie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny (przykryj ciasto wilgotną ściereczką żeby nie wyschło).

W międzyczasie przygotuj sos – wszystkie jego składniki, oprócz świeżych ziół, umieść w rondelku o grubym dnie i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj do niego posiekaną bazylie i natkę.

Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na całości rozsmaruj sos pomidorowy. Nastepnie na górze szerszego boku rozłóż szeroki pasek rukoli (nadzienie ułóż jak na zdjęciu poniżej =), a na nim pokrojona w kostkę mozzarellę, połówki pomidorków, plasterki oliwek i parmezan. Wszystko zwiń w roladę, zaczynając rolowanie od części z nadzieniem. Roladę pokrój na 3- centymetrowe kawałki. Powinno ich wyjść ok. 18. Przekładam je do dwóch kwadratowych foremek wysmarowany oliwą z oliwek – po 9 do każdej, ale może ułożyć je w jednej dużej. Niech wyrastają przez 20 minut. Po tym czasie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 – 20 minut.

Takie bułeczki podaję z dodatkiem lekkiej sałaty z dodatkiem dojrzałych pomidorów i czerwonej cebuli.

Smacznego

      zakrecone3

zakrecone2

        zakrecone

5 thoughts on “Zakręcone bułeczki – pizze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.