Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

krempom2

Dzisiaj coś z mojej kuchni autorskiej – aromatyczna zupa-krem z pomidorów z dodatkiem mleka kokosowego. Jako że jestem od zupy pomidorowej, ale jednocześnie nie lubię monotonii, to wymyślam 1000 wariacji na jej temat. Pewnego dnia albo miałam jakieś olśnienie, albo po prostu mi się to przyśniło – skoro do zup-kremów dodajemy śmietanę, to dlaczego nie dodać mleka kokosowego? Pomyślałam o wlaniu go do zupy pomidorowej, bo dodaję je też do pomidorowego curry z owocami morza, co tworzy świetną kompozycję smakową =) Nie było pomyłki, zupa okazała sie idealna, jeszcze bardziej kremowa niż z dodatkiem śmietany i jedczocześnie niezwykle aromatyczna. Tak powstała moja ulubiona zupa-krem =)

Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów
1 szklanka pulpy pomidorowej lub przecieru
1 puszka mleka kokosowego
3 szkl. domowego rosołu warzywnego lub drobiowego
1 posiekana w kostkę cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 garści świeżej bazyli
kilka gałązek świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
świeżo mielony kolory pieprz do smaku
świeżo mielona sól morska do smaku

Opcjonalnie: bagietka i mozzarella do przygotowania grzanek

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z masłem i na niewielkim ogniu podduś cebulę z czosnkiem. Po pięciu minutach dodaj pomidory i pulpę – przypraw solą i pieprzem, przesmaż przez kolejne 5 minut. Zalej wszystko rosołem i gotuj przez 15 minut. Posiekaj zioła. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko kokosowe, świeże zioła i wszystko zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.

Podawaj gorącą, z dodatkiem grzanek z serem lub np. z groszkiem ptysiowym.

Smacznego

krempom4

krempom5

krempom3

krempom1

4 thoughts on “Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.