Babeczki TIRAMISU

        tiramisumuf

We Włoszech tiramisu to coś więcej niż deser. Chociaż w tamtejszym menu słodkości królują i panna cotta, i krucho-maślane crostaty i najlepsze lody czyli gelato, to jednak na włoskich przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach tiramisu jest punktem obowiązkowym. Podawane koniecznie schłodzone łączy w sobie to co włoskie i co Włosi kochają najbardziej – mocne espresso, puszyste, kremowe mascarpone i nutkę słodkiego alkoholu – Amaretto. Podczas pobytu w Mediolanie zaraziłam się tą fascynacją i teraz oprócz namietnego przygotowywania tiramisu, tworzę też różne wariację na jego temat. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja – czekoladowa babeczka z kawowym kremem, oprószona kakao … buonissimo!

Składniki na babeczki (12 sztuk):

3 średnie jajka (roztrzepane)
3/4 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml maślanki
70 g roztopionego masła (lekko przestudzonego)
2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)

Składniki na krem:

200g serka mascarpone
3/4 szkl. śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
1 filiżanka ostudzonego espresso (100 ml)
1 łyżka Amaretto

Sposób przygotowania:

Podziel składniki na mokre i suche.

W naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę, masło, kawę.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier.

Zawartość naczyń połącz ze sobą, wymieszaj dużym widelcem do momentu połączenia się składników. Blaszkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nałóż ( np. za pomocą łyżki do lodów) do 3/4 wysokości foremki i piecz przez ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Przygotuj krem. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno, a następnie dodaj serek mascarpone. Całość ponownie ubij na sztywno. Dolej wystudzone espresso oraz likier i wymieszaj. Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i koniecznie Schłódź przez przynajmniej 30 minut – to warunek niezbędny do tego, by krem układał się ładnie na babeczce, a nie rozlewał się po niej. Następnie ozdób wystudzone ciasteczka kremem i oprósz kakao.

Smacznego

tiramisumuf3

        tiramisumuf5

tiramisumuf4

        tiramisumuf6

tiramisumuf2

2 thoughts on “Babeczki TIRAMISU

  1. Najmocniej przepraszam – zamiast 1 i 3/4 szkl. mąki napisałam cukru – wszystko już poprawione. Zapraszam do testowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.