Tajlandia na talerzu za 20 zł

        curry1

Jedno z moich ulubionych dań kuchni tajskiej – wyraziste w smaku, z lekką nutą mleka kokosowego, aromatyczne. Świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym, który zdecydowanie polecam kupować w dużych, kilogramowych torebkach, a nie kusić się na dostępny na półkach jego odpowiednik w woreczkach. Gwarantuje, że smak jest zupełnie inny. Kolejnym atutem jest fakt, że danie przygotowuje się maksymalnie w 30 minut, a to jak czasami słyszę, jest warunkiem tego, czy jakąś potrawę przygotujecie czy nie =). Skoro w tak krótkim czasie można mieć Tajlandię na talerzu to sądzę, że warto zwrócić uwagę na ten przepis – pomysł, bo można go dowolnie modyfikować … np. zamiast świeżego szpinaku dodać zieloną fasolkę szparagową lub liście curry. Koszt dania to po moich kalkulacja 20 złotych – obejmuje określone proporcje, dlatego jeżeli pierwszy raz będziecie kupować pastę, ryż jaśminowy czy przyprawy, to cena będzie wyższa, ale gdy już rozsmakujecie się w tych tajskich smakach i zaczniecie przygotowywać tego typu dania, to będzie to bardzo ekonomiczny obiad lub kolacja.

Składniki:

400g kurczaka lub indyka
3 garści świeżego szpinaku typu Baby
3 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane papryczki chili
1 duża puszka mleka kokosowego
1/4 szkl. ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
sok wyciśnięty z jednej limonki
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżka startego imbiru
sól do smaku
2 łyżki oleju roślinnego lub sezamowego

1 i 1/2 szkl. ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowywania ryżu. 1 i 1/2 szklanki ziarenek zalej 3 szklankami wody – gotuj do momentu odparowania wody – ok. 15 minut.

Mięso pokrój na kawałeczki – w kostkę lub paseczki. Na sporej patelni rozgrzej olej i dodaj pastę curry – smaż przez niecałą minutę cały czas mieszając. Przełóż na nią drób i dodatkowe przyprawy. Wlej wodę i ponownie wymieszaj – płyn pozwoli na lepsze rozprowadzenie się dodatków.

Gdy woda odparuje obsmażaj jeszcze mięso przez ok. 5 minut, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj posiekany czosnek i chili, wymieszaj z mięsem i zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj przez 3 minuty i dodaj liście szpinaku. Zostaw na ogniu przez kolejne 3 minuty. Dopraw sokiem z limonki i solą. Podawaj z gorące z ryżem jaśminowym. Ja takie curry lubię jeszcze posypać szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Smacznego

      curry2
        curry5

curry3

curry6

curry4

      curry8

curry7

4 thoughts on “Tajlandia na talerzu za 20 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.