Babeczki DALMATYŃCZYKI

dalmat1

Inspiracją do stworzenia tych ciastek, były papilotki w choinki, które zobaczyłam podczas wieczornej przechadzki po sklepach i nie mogłam im się oprzeć. A skoro już je kupiłam, to wypadałoby coś w nich upiec =). Gdy wymyśliłam przepis na babeczki, to pierwszym pomysłem, jaki wpadł mi do głowy na ich nazwę były właśnie dalmatyńczyki. Zwieńczone białym kremem i posypane czekoladowymi groszkami, aż proszą się o taki przydomek. Same babeczki są czekoladowe, ale we wnętrzu mają małą niespodziankę. Bo skoro papilotki w choinki i świąteczne klimaty krążą wokół głowy, to może jakiś śnieg? Do ciastek wpadły więc kawałki białej czekolady. Z kolei na górze babeczki proporcje kolorystyczne się odwróciły. Tak podane ciastka, w ozdobnych, świątecznych papierkach, sprawdzą się na każdym opłatkowym spotkaniu, a także podczas samego Bożego Narodzenia – ot, taka mała alternatywa dla tradycyjnych ciast.

Składniki na babeczki (18 sztuk):

3 średnie jajka (roztrzepane)
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
250 ml maślanki
100 g roztopionego masła (lekko przestudzonego)
1 tabliczka posiekanej białej czekolady

Składniki na krem:

200g serka kanapkowego (śmietankowego)
3/4 szkl. śmietanki kremówki 30%
1/2 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru

40g groszków czekoladowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Podziel składniki na mokre i suche.

W naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę, masło.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier.

Zawartość naczyń połącz ze sobą, wymieszaj dużym widelcem do momentu połączenia się składników. Na koniec wmieszaj jeszcze posiekaną białą czekoladę. Blaszkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nałóż ( np. za pomocą łyżki do lodów) do 3/4 wysokości foremki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C przez ok. 20 minut (nigdy nie piekę babeczek w trybie z termoobiegiem – powietrze powoduje, że ciasto przechyla się na jedną ze stron i trudno położyć na nich krem). Gdy pierwsza partia będzie już gotowa, przygotuj kolejne, a następnie studź przez ok. pół godziny.

Przygotuj krem:

Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru.

W drugiej misce utrzyj masło z resztą cukru na puszystą masę, a następnie dodaj serek i ponownie zmiksuj. Za pomocą łopatki wmiksuj do maślano-serowego kremu ubitą śmietanę. Przełóż masę do worka cukierniczego (ja używam takiego silikonowego – mieści dużo kremu =) i schłódź przez pół godziny.

Babeczki wyłóż sobie najlepiej na dużo deskę do krojenia lub blat – jedna obok drugiej i zaczynaj dekorację. W przypadku tych muffinek nie szprycuję dużo kremu – nie chcę, by pokrył całość ciastka, a jedynie nadał mu ciekawe wykończenie. Na koniec posypuje babeczki czekoladowymi groszkami/kropeczkami – w taki sposób powstają dalmatyńczyki.

Smacznego

dalmat2

dalmat3

dalmat4

dalmat5

dalmat6

dalmat7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.