Szwedzkie burgery … z łososia

      losburger7

Gdybym mieszkała w Szwecji, to dania z ryb pojawiałyby się na moim stole co najmniej pięć razy w tygodniu. Podczas pobytu w Sztokholmie mogłam nacieszyć oczy różnorodnością ich gatunków i sposobów podawania. Te widoki zainspirowały mnie do przygotowania wariacji na temat łososia czyli rybiego burgera.
Podałam go w ciepłej bułce z rukolą, z dodatkiem twardego żółtego sera i konfitury z czerwonej borówki (tzw. borówki brusznicy, w Polsce dostępna m.in w IKEA), bez której nie ma kuchni szwedzkiej. Podawana jest najczęściej do wszelkiego rodzaju dań z miejscowej kuchni, w tym m.in. do popularnych klopsików czy smażonego śledzia.

Składniki (na 4 burgery):

400g świeżego filetu z łososia
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielone sól i pieprz
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy do smażenia

Dodatki:
4 bułki
2 garści rukoli
kilka wiórków sera (ucinam je nożem do sera)
4 łyżeczki konfitury z borówki brusznicy
Sos jogurtowy przygotowany z opakowania jogurtu greckiego, szczypiorku, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zdejmij skórę z łososia. Na dużej desce posiekaj drobniutko filet (tak jak na tatara), przerzuć go do miski, a następnie dodaj do niego bułkę, jajko, szczypiorek i przyprawy. Wymieszaj wszystko za pomocą rok i uformuj cztery okrągłe burgery, przełóż na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki lub tak jak ja na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie rozgrzej patelnię z oliwa i smaż na niej burgery po 7 minut z każdej strony. Gdy kotlety będą już prawie gotowe, włóż rozkrojone bułki do piekarnika. Na ciepłym pieczywie rozsmaruj odrobinę sosu, ułóż na dolnej połówce rukolę i burgera. Następnie połóż na nim ser, konfiturę i ułóż wierzch bułki. Podaję go z pieczonymi ziemniakami zamiast frytek.

Gotowe. Można podawać zgłodniałym rybożercom.

Smacznego

        losburger1

losburger2

losburger3

losburger4

losburger5

      losburger6

losburger8

losburger11

losburger10

5 thoughts on “Szwedzkie burgery … z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.