Jeśli macie tylko 15 minut na przygotowanie posiłku, a chcecie mimo to zjeść coś wyjątkowego, to ten przepis jest właśnie dla Was. Spaghetti z sosem z gorgonzoli, rukolą i orzechami włoskimi łączy w sobie prostotę kuchni włoskiej, delikatną wykwintność i przede wszystkim wspaniały smak. Na dodatek wystarczy tylko 5 składników, by przygotować całą potrawę. Więc nie ma co długo pisać, czas brać się do pracy, a o efektach możecie przekonać się już za chwilę – raz, dwa do kuchni =) rapido, rapido! =)
Składniki(na 4 porcje):
400g makaronu spaghetti
500 ml. słodkiej śmietany (najlepsza jest kremówka)
200g gorgonzoli
100g włoskich orzechów (wyłuskanych)
50g rukoli
Sposób przygotowania:
W dużym garnku wstaw wodę na makaron – z kranu możesz nalać od razu ciepłą, bo dzięki temu zagotuje się szybciej. By jeszcze bardziej przyśpieszyć proces, posól ją dopiero wtedy, gdy zaczną się na niej pojawiać bąbelki. Po ok. 7-8 minutach woda powinna już wrzeć, dodaj do niej makaron.
W międzyczasie do rondla wlej śmietanę i podgrzej. Gdy będzie już ciepła zacznij wykruszać ser, pozwól mu się rozpuścić i dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem.
Gdy makaron będzie już al dente, odcedź go (pod żadnym pozorem nie przelewaj wodą) i przerzuć spowrotem do garnka. Wlej do niego ciepły sos, wrzuć pokruszone orzechy i połowę świeżej rukoli. Wymieszaj, a następnie przyozdób jeszcze resztą sałaty. To na prawdę trwa chwilę =) Miłego gotowania!
Fotografie wykonał Marcin Zodro.
mmmm, serowe smaki bardzo lubię!
Ślicznie to wszystko wyglada 🙂
Mmmm, apetyczne