Korzenne Rudolfy na oleju rzepakowym

        ren3

Jak święta, to święta i celebrować je trzeba =) a jeżeli przy okazji możemy przygotować coś, co będzie nie tylko smaczne, ale i przy okazji stanie się ozdobą stołu, to warto postawić również na taki akcent. Jednak ze względu na to, że przed Bożym Narodzeniem jest tak dużo obowiązków i przygotowań, postanowiłam maksymalnie uprościć przepis, by zrobić go jak najszybciej. Jako podstawę przygotowałam klasyczne muffinki, które wykonuje się bez użycia miksera, a potem udekorowałam je kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Babeczki są na dodatek przygotowane na bazie zdrowego tłuszczu, ponieważ dodałam do nich olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego w mojej kuchni często zastępuję nim oliwę z oliwek. Są na prawdę proste w przygotowaniu, ale co najważniejsze wywołują uśmiech na twarzach osób, których nimi częstujemy =).

Składniki na babeczki (18 sztuk):

3 średnie jajka (roztrzepane)
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
250 ml maślanki
3/4 szkl. oleju rzepakowego

Składniki na krem:

200g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru

Do ozdabiania:

kandyzowane wiśnie
precelki
groszki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Podziel składniki na mokre i suche.

W naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę, olej rzepakowy.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, przyprawy i cukier.

Zawartość naczyń połącz ze sobą, wymieszaj dużym widelcem do momentu połączenia się składników. Blaszkę na muffinki wyłóż papilotkami (prawdopodobnie będzie trzeba piec na 2 razy, bo standardowe formy są przeznaczone na 12 babeczek). Ciasto nałóż (np. za pomocą łyżki do lodów) lekko ponieżej 3/4 wysokości foremki i piecz przez ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Przygotuj krem. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno, a następnie dodaj serek mascarpone. Całość ponownie ubij na sztywno. Krem przełóż do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i koniecznie schłódź przez przynajmniej 30 minut – to warunek niezbędny do tego, by krem układał się ładnie na babeczce, a nie rozlewał się po niej. Jeżeli nie masz ochoty lub czasu, żeby to robić, to użyj strzykawki do dekorowania. Następnie ozdób wystudzone ciasteczka kremem i twórz Rudolfy. Z precelków zrób i uszy, z groszków czekoladowych oczy, a z kandyzowanych wiśni czerwone nosy =).

Smacznego

ren2

ren5

        ren1

ren4

3 thoughts on “Korzenne Rudolfy na oleju rzepakowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.