Pikantna chińszczyzna w 15 minut

        chinol4

Uwielbiam bogactwo smaków każdej kuchni orientalnej, ale nie tylko z tego powodu często gości ona na moim talerzu. Większość potraw przygotowuje się po prostu w mgnieniu oka, a w trakcie zabieganego tygodnia takie dania ratuje mój głodny brzuch =-) Dzisiaj proponuję wam szybką chińszczyznę z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chili. Jeżeli dysponujecie w mieszkaniu wokiem, to jej przygotowanie zajmie 15 minut. Jeżeli go nie macie przygotujcie danie po prostu na patelni, mając jednak na uwadze, że będziecie je robić chwile dłużej. Osobiście polecam zainwestowanie kilkunastu złotych w ten element kuchennego wyposażenie, bo zdecydowanie przyśpiesza, zwłaszcza obróbkę mięsa. Wok można wykorzystywać także w mniej konwencjonalny sposób – ja np bardzo lubię w nim przygotowywać orientalne zupy, ale tak naprawdę wszystko zależy od waszej inwencji =-)

Gotowi na kilkanaście minut zabawy w kuchni? =-) Gorąco polecam przygotowywanie chińszczyzny samodzielnie, a nie zamawianie jej na telefon. W czasie, gdy ją przywiozą, Ty zdążysz ja przygotować, zjeść i jeszcze wszystko posprzątać. A zatem do dzieła! =-)

Składniki(na 4 porcje):

500g filetów z kurczaka
1 pomarańczowa papryka
3/4 por (białej części przechodzącej w jasnozieloną)
1 strączek papryczki chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnego)
1 łyżka startego korzenia imbiru
4 łyżki słodko pikantnego sosu chili
4 łyżki sosu sojowego (jasnego lub ciemnego)
400g chińskiego pszennego makaronu – nitki (dostępny w większości super marketów)
2 garści posiekanej natki dymki
2 łyżki sezamu
4 łyżki oleju
1/2 szkl. ciepłej wody

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

Sposób przygotowania:

Umyte filety z kurczaka pokrój w paseczki.

Wstaw wodę na makaron.

Weź woka i rozgrzej w nim 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i przyprawy. Na wierzch zetrzyj obrany korzeń imbiru i wszystko wymieszaj – smaż przez 5-6 minut.

W międzyczasie pokrój pora i paprykę w paseczki, dymkę drobne krążki, a chili w kosteczkę.

Kiedy mięso się usmaży (w woku potrzeba na to naprawdę tylko kilku minut), zdejmij je z ognia na talerz, dolej łyżkę oleju, która została i smaż pora i paprykę przez 4 minuty.

Po pierwszej minucie lub dwóch smażenia dodaj do gotującej wody chińskie kluski. Gotuj według przepisu na opakowaniu, ale najczęściej potrzeba na to tylko 3 minut.

Po 4 minutach dodaj do warzyw usmażonego kurczaka, połowę dymki, sos sojowy, sos chili i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Odcedź makaron i przerzuć go do warzyw z kurczakiem, a następnie połącz ze sobą. Przekładaj chińszczyznę za pomocą dwóch łyżek lub drewnianych sztućców. Gotowe danie posyp dymką i ziarnami sezamu.

Smacznego

chinol2

chinol1

    <
      ol>
      chinol3

chinol5

2 thoughts on “Pikantna chińszczyzna w 15 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.