Zupa jakiej jeszcze nie jedliście

niejed4

Ponownie coś z orientalnych smaków – pikantna, rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdza się w zimowe dni. Oryginalności dodaje jajko w koszulce, którego rozpływa się po pikantnym bulionie. Myślicie, że takie połączenie nie pasuje? Nie oceniajcie póki nie spróbujecie =-) To zdecydowanie jedna z najlepszych zup, jakie jadłam.

Składniki (na 4 porcje):

2 litry bulionu drobiowego
50g połamanego makaronu Soba
1/3 pora
1/2 pomarańczowej papryki
100-150g pieczarek
1 łyżka startego korzenia imbiru
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
garść posiekanej cebulki dymki
4 jajka

Sposób przygotowania:

W woku lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć do niego posiekane imbir i chili. Po minucie dodaj pokrojony w zapałkę por, a po kolejnej paseczki papryki i plasterki pieczarek. Podsmażaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie zalej ciepłym bulionem. Gotuj zupę przez chwilę, a następnie wkrusz makaron. Dopraw zupę sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Kiedy kluski będą już prawie miękkie, przygotuj sobie 4 jajka. Każde z nich pojedynczo wybijaj do kokilki lub małej miseczki i wlewaj każde do zupy – w momencie przelewania naczynie musi znajdować się nad samą zupą. Gotuj do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne czyli jakieś 3-4 minuty.

Przelewaj zupę do misek, do każdej nałóż jajko i posypuj siekaną dymką.

Smacznego

        niejed1

niejed5

        niejed2

niejed3

niejed6

      niejed7

4 thoughts on “Zupa jakiej jeszcze nie jedliście

  1. Piękne te miseczki do zupy można prosić info skąd pochodzą może jakaś nazwę czy link do strony producenta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.