Sprawdzony przepis na grzane wino

        grzaniec3

Już tak mam, że to, co najbardziej lubię w grzanym winie, to jego przygotowywanie. Ten zapach, których roznosi się po kuchni, spokojne krojenie pomarańczy, dodawanie przypraw, mieszanie – tak to zdecydowanie uspokaja. Zdecydowanie wole robić je samodzielnie, niż np. kupować gotowego „Grzańca galicyjskiego”… jak dla mnie po prostu nie ma porównania, ale spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki
1 butelka wina półwytrawnego
2 laski cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka miodu
1-2 pomarańcze pokrojone w plastry
6 goździków
2-3 gwiazdki anyżu

Przygotowanie
Wino podgrzej ze wszystkimi składnikami, ale nie gotuj. Potrwa to ok. 8-10 minut. Teraz wybór należy do Ciebie. Wino można odcedzić na sitku i podawać bez żadnych dodatków bądź rozlać do kubków razem z pomarańczami i przyprawami – ja wybieram zdecydowanie tę drugą opcję =).

Smacznego

        grzaniec2
        grzaniec1

grzaniec4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.