Szybki łosoś w sosie teriyaki

ter6

Proponuję wam dzisiaj szybki i ciekawy pomysł na efektowny obiad/kolację. Danie z pewnością usatysfakcjonuje podniebienia lubiących orientalne smaki, ale może być też ciekawą dla tych bardziej konserwatywnych kulinarnie. Lubię je przygotowywać, ponieważ nic się w nim nie marnuje – marynata, która nadaje smak później staje się gęstym, lśniącym sosem o wyrazistym smaku. Potrawę idealnie uzupełnia ugotowany na sypko ryż jaśminowy, grubo siekana cebulka dymka oraz chrupka surówka lub gotowane na półtwardo brokuły.

Składniki:

5 kawałków filetu z łososia (każdy o wadze od 120-150g)
3 łyżki oleju sezamowego

Na marynatę:

1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/3 szkl. oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
1 starty ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego korzenia imbiru
odrobina drobno posiekanej papryczki chili

Dodatkowo:
ugotowany na sypko ryż jaśminowy
posiekana cebulka dymka
1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
surówka przygotowana z sałaty lodowej, długich plastrów ogórka wężowego, pomidorków koktajlowych i winegretu na bazie oliwy i octu winnego

Sposób przygotowania:

Łososia opłucz, osusz i oczyść z ewentualnych ości i łusek.

W sporym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej rybę – powinna być nią dokładnie pokryta. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Wyjmij łososia z marynaty. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i ułóż na nim rybę skórą do dołu. Obsmaż z jednej i drugiej strony przez ok. 3-4 minuty z każdej.

Łososia przełóż chwilowo na półmisek, a na patelnie wlej marynatę, w której wcześniej odpoczywała ryba. Gotuj ją przez ok. 10 minut aż zredukuje się do konsystencji dość gęstego sosu. Przełóż wtedy łososia ponownie na patelnie i pozostaw na kuchence przez ok. 2-3 minuty.

Na talerze wyłóż ryż, rybę w sosie i warzywa. Wszystko posyp posiekaną cebulką dymką.

Smacznego

ter3

ter5

ter7

ter8

        ter9

ter4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.