Deser z trzech składników…

        trusczek1

Dzisiaj stawiam na klasykę słodkości czyli truskawki w czekoladzie – czyli zdaniem wielu jedno z najbardziej zmysłowych połączeń smakowych, a na dodatek afrodyzjak. U mnie to wyjątkowe połączenie zostało jeszcze przyozdobione pistacjami, które stanowią idealne wykończenie. I tak na prawdę nic więcej nie potrzeba – świeże truskawki, dobrej jakości czekolada, chrupiące pistacje… tak niewiele, a ile może dać przyjemności =-)

Składniki:

400g truskawek
100g gorzkiej czekolady – musi mieć przynajmniej 60% zawartości kakao
garść pistacji

pergamin lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na dno garnuszka wlej wodę i zacznij podgrzewać – gdy zacznie już parować ułóż na nim miseczkę z połamaną czekoladą. Ważne, by woda nie gotowała zbyt mocno i by nie dotykała dna miski, bo czekolada może przez to stać się matowa.

W międzyczasie posiekaj dokładnie pistacje (na drobno).

Umyte i osuszone truskawki maczaj w rozpuszczonej czekoladzie, a potem obsypuj pistacjami. Tak przygotowane owoce odkładaj na pergamin lub papier do pieczenia, by ładnie zastygły. Zajmuje to ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej lub 45 minut w lodówce.

Smacznego

        truskczek2

truskczek3

        trusczek4

trusczek7

        trusczek3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.