Śniadanie na diecie: jogurt z domowym musli

        jogplat4

Wiosna sprzyja postanowieniom: „biorę się za siebie”, „jem zdrowiej”, „odchudzam się”, a skoro tak to nie ma wyjścia i rzeczywiście trzeba zacząć lżej, co nie znaczy gorzej. Najlepiej zacząć już od śniadania, dlatego pomyślałam, że podrzucę wam kolejny pomysł na moją „poranną bombę zdrowia” czyli domowe musli, które przygotowuję w tysiącach wariacji. Dzisiaj ta z dodatkiem m.in. żurawiny i migdałów, podana z jogurtem waniliowym, bananem, truskawkami i borówkami.

Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1/2 szkl. otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżka amarantusa
50g płatków migdałowych
100g suszonej żurawiny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania”

Wszystkie składniki poza suszoną żurawiną wymieszaj ze sobą w sporym naczyniu,a następnie przełóż do naczynia ceramicznego lub formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 20 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C z termoobiegiem. W międzyczasie przemieszaj musli dwa razy, a by uprażyło się równomiernie. Następnie wyjmij płatki z piekarnika i wmieszaj do nich żurawinę. Takie musli można przechowywać w szczelnym słoiku do dwóch tygodni.

Smacznego

jogplat5

        jogplat1

jogplat2

jogplat3

2 thoughts on “Śniadanie na diecie: jogurt z domowym musli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.