Zupa regeneracyjna

        zupreg2

Zmiany pór roku sprzyjają namnażaniu się wirusów i osłabieniu. Tej powszechnej tezy doświadczam w tym roku szczególnie, obserwując, jak sporo osób z mojego otoczenia w ostatnim czasie choruje. Mnie jakoś tego typu „przygody” szczęśliwie omijają i wierzę, że to po prostu kwestia odpowiedniego sposobu odżywiania czyli wcielania do mojego jadłospisu potraw, które są skarbnicami witamin. Przepis na jedną z nich przedstawiam poniżej – zupa z dużą ilością składników uważanych za naturalne antybiotyki, ugotowana na bulionie z kurczaka. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa, to jeszcze na dodatek świetnie smakuje.

Składniki (na ok. 6-8 porcji):

Na wywar:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 udko kurczaka
3 litry wody
4-5 łodyg selera naciowego
2 marchewki
2 pietruszki
2 liście laurowe
3 kuleczki jałowca
1 łyżeczka soli

Składniki na zupę:
500g kapusty kiszonej (najlepiej prawdziwej z beczki)
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
1 marchewka
4 średniej wielkości ziemniaki
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego (czyli mały słoiczek)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
ok. 1 łyżeczki soli lub według gustu
świeżo mielony pieprz
garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wywaru. Wodę wlej do sporego garnka, a następnie dołóż do niej umytego kurczaka, przyprawy i obrane warzywa (seler wystarczy umyć i włożyć łodygi w całości). Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie przecedź dokładnie bulion przez drobne sitko do innego naczynia, by był bardziej klarowny. Odstaw go na chwilę na bok, a tymczasem w garnku, w którym się gotował rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć na nie posiekane drobno cebulę, czosnek, seler naciowy. Zeszklij warzywa na średnim ogniu – potrwa to ok. 10 minut. Teraz zalej je bulionem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki – gotuj następne 10 minut. W dalszej kolejności dorzuć posiekaną z grubsza kapustę kiszoną, dodaj koncentrat, przypraw solą i pieprzem i ponownie gotuj 10 minut. Na koniec dorzuć koperek.

Zupę najlepiej podawać gorącą z dobrej jakości pieczywem. Można tez do niej dodać ugotowane mięso z gotowania wywaru.

Smacznego

        zupreg4

zupreg3

        zupreg1

zupreg5

        zupreg6

3 thoughts on “Zupa regeneracyjna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.