Obłędna szarlotka z kruszonką i sosem malinowym

        szarlmal1

Szarlotka zawsze dobra i nikt mnie nie przekona, że tak nie jest. Tym razem zostawiam wam przepis na jej obłędną wersję, która powstała przez eksperyment. Dodam, że niedobrowolny. Kiedy zabrałam się za jej przyrządzanie okazało się, że oczywiście w lodówce nie ma składnika, który zazwyczaj dodaje do przygotowania spodu ciasta czyli kwaśnej śmietany. Jednak ze względu na to, że kątem oka zobaczyłam kartonik ze słodką, postanowiłam spróbować. W rezultacie okazało się, że wersja z kwaśną śmietaną jest przereklamowana i nawet lepiej sprawdza się ta druga. Do nadzienie wybrałam różne odmiany jabłek (w niektórych supermarketach można kupić już gotowe paczuszki z takimi mieszankami), które pokroiłam w kostkę i plasterki, a wierzch oprószyłam kruszonką. Jeszcze gorącą szarlotkę podawałam z sosem malinowym i gałką lodów z orzechami włoskimi… kompozycja idealna =)

Składniki:

Na spód
2 szkl. mąki
1/4 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
4/5 szl. słodkiej śmietanki
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na nadzienie:
1,5-2 kg jabłek (mogą być różne odmiany)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego

Na kruszonkę:
1 i 3/4 szkl. mąki
1/2 kostki masła
1/4 kostki dobrej jakości margaryny
1/2 szkl. białego cukru
1/2 szkl. brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki spodu przesiekaj ze sobą na stolnicy, a następnie zagnieć, by powstała zgrabna, zwarta kula. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na wymiar klasycznej prostokątnej blachy (można je wcześniej schłodzić, ale ja tego nie robię). Blaszkę wysmaruj masłem (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia), a następnie wyłóż na nią rozwałkowany spód, dociśnij ciasto do brzegów, po nakłuwaj w kilku miejscach i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 20 minut.

W tym czasie przygotuj sobie jabłka – najpierw je obierz i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój na niezbyt duże kawałki – kostkę albo plasterki. Dodaj do nich cukier, cynamon, wymieszaj i przełóż na podpieczony spód.

Do miski wrzuć wszystkie składniki kruszonki i rozcieraj je między palcami tak długo, aż zaczną powstawać grudki. Kiedy będzie już gotowa posyp nią jabłka.

Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i ustawionego na termoobieg na ok. 40-45 minut.

Ciasto podaje na gorącym sosie malinowym – w rondelku wystarczy podgrzać jedną szklankę rozmrożonych malin, dodać do niej łyżkę cukru pudru i zmiksować na gładką masę.

        szarlmal5

szarlmal2

        szarlmal3

        szarlmal4

3 thoughts on “Obłędna szarlotka z kruszonką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.