Jajka faszerowane inaczej

jajlos2

Dzisiaj propozycja na trochę inne jajka faszerowane niż zwykle. Tradycyjne oczywiści też przygotowuję, ale lubię wprowadzać na wielkanocny stół jakieś elementy urozmaicenia. Stąd pomysł na wykorzystanie waflowych, wytrawnych foremek w kształcie połówek jajka do nadziewania pastą. Ze względu na to, że lubię ryby zdecydowałam się na zrobienie masy na bazie tuńczyka, ale równie dobrze można do jej przygotowania wykorzystać ugotowane jajka lub twarożek z dodatkiem śmietany i dowolnych warzyw czy ziół.

Składniki:

1 puszka tuńczyka
2 łyżki serka śmietankowego lub naturalnego homogenizowanego
1 łyżka majonezu (w wersji light można pominąć)
1 ogórek kiszony lub konserwowy pokrojony w drobną kostkę
koperek i szczypiorek według uznania – posiekane
sól i pieprz do smaku

12 waflowych skorupek w kształcie połówek jajka (dostępne w wielu supermarketach)
oliwki i szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

W miseczce umieść tuńczyka, majonez i serek. Dopraw solą i pieprzem i za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie dodaj pokrojonego ogóreczka, posiekane zioła i wszystko wymieszaj. Nakładaj po łyżce masy do waflowych, wytrawnych foremek i udekoruj w dowolny sposób – ja robię to plasterkami oliwek, koperkiem i szczypiorkiem, ale można też kaparami, paseczkami ogórka, albo jeszcze czymś innym =)

Warto przygotować tylko tyle jajek, ile zjecie w przeciągu 1-2 godzin, bo później niestety skorupki z chrupiących zamieniają się w miękkie.

Smacznego

jajlos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.