Polskie bitki i pyzy drożdżowe

domowy1

Możemy gotować najróżniejsze potrawy, z różnych kuchni świata i będzie to świetne! Jednak to właśnie jedzenie kojarzące Nam się z domem, dzieciństwem, obiadami przygotowywanymi przez mamę lub babcię, będą zawsze najbliższe naszemu sercu i podniebieniu często też. Dla każdego może to być coś innego – gołąbki, zupa pomidorowa, pierogi? Bardzo interesują mnie Wasze skojarzenia z domowymi obiadami … 🙂

A dla mnie? Mi domowy obiad kojarzy się z ogórkową i naleśnikami z serem mojej Mamy, racuchami z jabłkami oraz rosołem wołowym Babci i kluskami z surowych ziemniaków z gotowaną kapustą kiszoną drugiej Babci=). Od teraz, od czasu do czasu będę podrzucać tu różne pomysły na domowe obiadki i będę je zamieszczać w kategorii: kuchnia polska, bo to najczęściej polskie obiady;) A dzisiaj kwintesencja polskości na talerzu: pieczony schab, pyzy z sosem i surówka z białej kapusty.

Składniki:

Na mięso:

6 kawałków schabu (każdy przynajmniej po 12 dag)
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta ostrej papryki
odrobina soli i pieprzu
2 łyżki margaryny do smażenia – możliwie najlepszej jakości. (wolę usmażyć mięso na margarynie, a nie na oleju, bo dzięki temu później przygotowywany sos się nie rozwarstwi i będzie lśniący=)

Na sos:

1 szkl. bulionu
2 łyżki mąki rozmieszane w połowie szklanki zimnej wody

Na surówkę:

1/2 główki białej kapusty
2 średniej wielkości marchewki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka kropli cytryny
odrobina pieprzu
pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przygotujcie marynatę – wystarczy wymieszać oliwę, sos sojowy i przyprawy=).
Rozbijcie mięso tłuczkiem i wrzućcie do przygotowanej marynaty. Tak przygotowany schab trzymajcie w lodówce przez min. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc:) Następnie ułóżcie kawałki mięsa na rozgrzanym oleju. Smażcie przez ok 45 minut, tak by mięso ładnie się zrumieniło, ale nie przypaliło.

W czasie, gdy mięso będzie się smażyć przygotujcie surówkę. Kapustę drobno poszatkujcie, a następnie posólcie i odstawcie na 20 minut, by puściła sok. Po tym czasie dodajcie do niej startą na grubych oczkach marchewkę oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko wymieszajcie razem z olejem, sokiem z cytryny i pieprzem. Surówka skończona=)

Smacznego

domowy2

domowy3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.