Sałatka na wielkanocne śniadanie

sallos3

Nie przepadam za tradycyjnymi sałatkami warzywnymi z dużą ilością majonezu, dlatego zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc przygotowuję też te na bazie różnych sałat. Tym na zielonym posłaniu pojawił się łosoś w towarzystwie jajek, oliwek i pomidorków koktajlowych. Do tego lekki sos jogurtowo-koperkowych propozycja na wielkanocny stół gotowa =)

Składniki:

3 garści mieszanki sałat lub sałaty lodowej
100 łososia wędzonego na zimno
3-4 jajka ugotowane na twardo
zielone oliwki – według uznania
kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

Sos jogurtowy:
1 mały kubeczek jogurtu (150g)
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na półmisku rozłóż sałatę. Poukładaj na niej kawałki łososia (możesz je jakoś ładnie pozwijać), ćwiartki obranego jajka ugotowanego na twardo, oliwki, pomidorki i cebulę.

Przygotuj sos – wszystkie składniki rozmieszaj w miseczce, najlepiej za pomocą małej trzepaczki, by nie było grudek z majonezu.

Sałatkę polej sosem dopiero przed samym podaniem, żeby warzywa pozostały chrupiące.

Smacznego =)

sallos2

sallos1

1 thought on “Sałatka na wielkanocne śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.