Carski przysmak – bliny z kawiorem

bliny7

Dzisiaj czas na tradycyjne danie z kuchni rosyjskiej, ale także ukraińskiej czy białoruskiej – po prostu naszych wschodnich sąsiadów. Mają one symboliczne znaczenie w tradycjach ruskiej kultury, ponieważ są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Dawniej istniał również zwyczaj wystawiania ich na parapety dla pielgrzymów i biednych. Klasyczną wersję placuszków przygotowuje się z naturalnych drożdży, rozczynu itd. Jednak w dniu kiedy, zaplanowałam je na przystawkę kolacji kompletnie nie miałam na to czasu, dlatego maksymalnie uprościłam przepis i w godzinę uzyskałam to, co właśnie dzisiaj wam prezentuje. Wyszły naprawdę pyszne i z czystym sumieniem mogę polecić je wszystkim fanom niebanalnych smaków i odrobiny luksusu =)

Składniki na bliny (na ok. 12 sztuk):

3/4 szkl. mąki gryczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
1 torebka suszonych drożdży (7g)
2 jajka
1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek stopionego masła
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru

Do podania:

kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
kawior – ja użyłam z pstrąga
koperek
cząstki cytryny

Sposób przygotowania:

Żółtka wrzuć do sporej miski, a w osobnej ubij pianę z białek.

Do naczynia, w którym znajdują się żółtka dodaj pozostałe składni ciasta czyli mąkę, drożdże, mleko (ciepłe, ale nie gorące), roztopione masło, sól i cukier, a następnie zmiksuj dokładnie. Na koniec już za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj delikatnie białka.

Teraz ciasto odstaw na godzinę do dwóch, żeby mogło wyrosnąć.

Bliny smaż na rozgrzanej, teflonowej patelni z obu stron, aż do lekkiego zrumienienia. Podawaj ciepłe lub zimne z kleksem kwaśnej śmietany, kawiorem, cząstkami cytryny i koperkiem.

Smacznego

      bliny1
      bliny2

bliny4

      bliny6

bliny5

3 thoughts on “Carski przysmak – bliny z kawiorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.