Sałatka z gruszką i sosem z gorgonzoli w 15 minut

        salatkazgorgonzola4

Lubię przepisy, które powstają z niczego, z jakichś składników, które pozostały po obiedzie czy kolacji i które otrzymują „nowe życie” dzięki połączeniu z kolejnymi. Jeśli przygotujecie za dużo takiego sosu na bazie gorgonzoli np. do makaronu spokojnie możecie go wykorzystać do kolejnego dania, ale i przygotowanie go od początku zajmie zaledwie kilka minut. Jeśli wybierzecie gruszki z syropu to zrobienie tej sałatki zajmie wam maksymalnie 15 minut. Stopery nastawione? To do dzieła! =)

Składniki (na 4 porcje):

1 opakowanie rukoli
4 gruszki (mogą być surowe lub z puszki)
Kilkanaście pomidorków koktajlowych

Na sos:
1 szklanka słodkiej śmietanki
150g gorgonzoli
1 łyżka odsączonych marynowanych kaparów
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jeżeli używasz gruszki z syropu to masz znacznie uproszczone zadanie, a jeśli surowej to musisz ją poddać jakiejś obróbce. Najlepiej ją upiec, ugrillować lub ugotować w białym winie.

W międzyczasie przygotuj sos. Śmietankę wlej do rondelka i zacznij podgrzewać, starając się przy tym nie doprowadzić do zagotowania. Wkrusz do niej ser i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Na koniec dopraw i dodaj kapary, a następnie odstaw na pare minut do delikatnego przestudzenia.

Na talerzach ułóż umyta i osuszona rukolę, pokrojone na pół pomidorki i gruszkę. Wszystko polej ciepłym sosem z gorgonzoli.

Smacznego

      salatkazgorgonzola1
      salatkazgorgonozla2

salatkazgorgonzola6

      salatkazgorgonzola3
      salatkazgorgonzola5

1 thought on “Sałatka z gruszką i sosem z gorgonzoli w 15 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.