Weekendowe śniadanie z pancakes w roli głównej

        pancakes3

Od teraz w każdy piątek będę wam podrzucać pomysły na leniwe, weekendowe śniadania, które można przygotować, gdy mamy więcej czasu i chcemy z kimś miło i smacznie spędzić poranek. Sporo śniadaniowych propozycji możecie już u mnie znaleźć w specjalnie poświęconej im zakładce TUTAJ. Tym razem propozycja na oryginalne, amerykańskie pancakes z syropem klonowym, bez których wielu mieszkańców Nowego Kontynentu nie wyobraża sobie poranka =).

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/4 szklanki maślanki
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię i smaż pancakes bez tłuszczu z dwóch stron. Podawaj z syropem klonowym, dowolną konfiturą albo np. słodką śmietanką i owocami.

By nie było nudno oprócz czegoś „na słodko” zawsze staram się zaproponować również coś wytrawnego. Tym razem zdecydowałam się na twarożek wymieszany z jogurtem, szczypiorkiem, rzodkiewką i kaparami, talerz na którym ułożyłam prosciutto crudo, wędzony żółty ser, pomidorki koktajlowe, roszponkę i oliwki, a do tego koszyczek z pieczywem oraz świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Miłego śniadaniowania! =)

        pancakes1
        pancakes2

pancakes4

        pancakes5
          pancakes6
        pancakes7
        pancakes8

2 thoughts on “Weekendowe śniadanie z pancakes w roli głównej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.