Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

        owsianezmaslem1

W kategorii małych, słodkich przekąsek te ciasteczka są ostatnio jednym z moich faworytów. Mają bardzo ciekawą, lekko kleistą konsystencje, wyczuwalny smak masła orzechowego i są owsiane czyli zdrowe =-) Kiedy rano mamy mało czasu, można zapakować kilka do papierowej torebki, by uniknąć skazywania siebie na batona z automatu. Będą też świetnym urozmaiceniem porannego śniadania =)

Inspirację czerpałam z tej strony. Polecam!

1 i 1/2 szkl. mąki

1/2 kostki miękkiego masła

3/4 szkl. brązowego cukru

1 płaska łyżeczka sody

1 szkl. masła orzechowego

2 jajka

3 szkl. drobnych płatków owsianych, np. górskich

1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z sodą, posiekaną czekoladą i płatkami owsianymi. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę a następnie dodaj masło orzechowe oraz jajka i jeszcze chwilę ubijaj. Stopniowo dodaj suche składniki. Całość zagnieć dokładnie, a następnie podziel ciasto na 2 części i uformuj walce/wałki o średnicy około 5 cm i zawiń je w folię spożywczą lub aluminiową. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Schłodzone ciasto pokrój na krążki o grubości 1 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 10 minut. Ważne jest by ciasteczek nie przepiec oraz by zdejmować je z blachy dopiero kiedy odrobinę przestygną – gorące są dość miękkie.

Smacznego

        owsianezmaslem2
        owsianezmaslem3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.