Klasyka! Brytyjskie śniadanie

brytyjskie3

Tym razem ogromnie popularne, potwornie cholesterolowe i przepyszne śniadanie w stylu brytyjskim. Przygotujcie talerze, bo tym razem na stół wkraczają jajka sadzone, smażony bekon, pieczarki i pomidory zapiekane z parmezanem. Do picia oczywiście Earl Grey i świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Miłego dnia =)

Składniki(na 2 porcje):

4 jajka z wolnego wybiegu
4-8 plasterków bekonu lub boczku
10-15 dag pieczarek
3 niewielkie pomidory
2 łyżki startego parmezanu
pieczywo tostowe
masło
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego śniadania jest banalnie proste – wystarczy tylko odpowiednio ułożyć sobie pracę, tak by wszystko było w jednym momencie ciepłe. Potrzebujesz 20 minut.

Zacznij od przecięcia pomidorów na pół i posypania ich parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopniu. Następnie ułóż bekon na suchej patelni i na małym ogniu wytapiaj z niego tłuszcz. Na osobnej małej patelni rozgrzej powoli masło, a następnie wrzuć na nią pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Na ostatnie dziesięć minut przygotowywania śniadania włóż pieczywo tostowe do piekarnika (po 5 minutach obróć) lub przygotuj je w tosterze. Na koniec jeszcze jajka – przyrządzam je na pokrytej teflonem patelni z odrobiną masła i oleju.

Wszystkie elementy wykładam na talerzu – jajka, bekon, pieczarki i pomidory. Pieczywo układam obok. Do picia proponuje jakąś angielska herbatę i świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Smacznego

        brytyjskie2

brytyjskie1

2 thoughts on “Klasyka! Brytyjskie śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.