Weekendowe śniadanie: omlet z serem i szynką

        omletzserem2

Weekend coraz bliżej, wiec podrzucam wam kolejną propozycję na śniadanie, które możecie przygotować sobie lub innej wyjątkowej osobie do łóżka. Ponownie postawiłam na danie z jajkami w roli głównej, bo uwielbiam je serwować między 8 a 12…;-) A tak serio to uważam je za świetny składnik pożywnego śniadania – na długo pozostawia uczucie sytości w żołądku, dostarcza wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników i jest wyjątkowo smaczny =)

Składniki na 1 omlet:

2 jajka
3 + 2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki drobno pokrojonej szynki
2 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub widelca jajka, 3 łyżki roztopionego masła oraz sól i pieprz.

Na teflonowej patelni o grubym dnie podgrzej masło i wylej masę jajeczną. Smaż omlet na średnim ogniu ok. 2-3 minut – ścięte części odsuwaj do środka, tak by płynna masa osuwała się na brzegi. W międzyczasie energicznie potrząsaj patelnią. Gdy spód będzie już ścięty a wierzch jeszcze lekko płynny posyp go serem i szynką. Zmniejsz ogień. Podważ omlet łopatką z jednej strony, a następnie zrób to samo z drugiej. Przekładaj go z jednej strony na drugą kilka razy tak by ser dobrze się rozpuścił.

Podawaj ciepły z dodatkiem świeżej sałaty (np. roszponki) i dowolnych warzyw.

Smacznego

        omletzserem5
        omletzserem1

omletzserem3

        omletzserem4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.