Quiche z dorszem, szparagami i parmezanem

        tartazszparagami2

Wiosenno-letnie miesiące, kiedy stragany obfitują w pyszne warzywa, są najlepszym momentem na przygotowywanie tart i quichy. Wariacji na ich temat można tworzyć tysiące – ze szpinakiem i pomidorami, z kurkami, z botwinką, z grillowaną cukinią czy innymi cudami =). Ja tym razem postawiłam na białe szparagi, dorsza i koperek. Wyszło pysznie =)

Składniki:

Spód
1 czubata szklanka mąki
½ łyżeczki soli
80g zimnego masła
2 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie

200g świeżego filetu z dorsza
1 pęczek szparagów
2 łyżki posiekanego koperku
1 szkl. mleka lub słodkiej śmietanki
2 jajka
3 + 2 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przegotowania kruchego ciasta (chyba, że akurat masz gotowe ze sklepu, to zaoszczędzi Ci trochę czasu. Wszystkie składniki na spód zagnieć ze sobą dokładnie, a następnie zawiń ciasto w folię aluminiową i schłodź przez 30 minut w lodówce.

Wysmarowaną masłem tortownicę wylep rozwałkowanym ciastem, a następnie wysyp na nie suchą fasolę lub specjalne kulki do pieczenia (po to aby ciasto nie wyrosło) i podpiekaj je w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.

W tym czasie przygotuj sobie rybę, szparagi i masę śmietanowo-jajeczną. Do sporej misji wlej mleko/śmietanę, wbij jajka, dodaj koperek, 3 łyżki parmezanu i przyprawy. Wszystko dokładnie rozbełtaj za pomocą widelca. Ze szparagów odetnij zdrewniałą końcówkę, a następnie umyj je i obierz. Filet z dorsza pokrój w kostkę lub paseczki o szerokości ok. 2 cm.

Na podpieczony spód wyłóż dowolnie szparagi i rybę, a następnie zalej je gotową mieszaniną z mleka/śmietany i jajek. Posyp pozostałymi 2 łyżkami parmezanu i zapiekaj przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Gotowy quiche podawaj ciepły w towarzystwie mieszanki sałat z vinegretem.

Smacznego

        tartazszparagami3

tartazszparagmi3

        tartazszparagami1

2 thoughts on “Quiche z dorszem, szparagami i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.