Obiad w amerykańskim stylu

        miniburgery4

W lodówce znalazłam mieloną wołowinę i kawałek sera Cheddar, który ewidentnie chciał, by już coś w końcu z niego przygotować. Kupiłam jeszcze parę dodatków i ostatecznie wyszedł obiad w amerykańskim stylu – mini burgery, pieczone, słodkie ziemniaki i surówka Colesław. Był też polski akcent. Ponieważ miałam akurat wtedy także ochotę na mizerię, to obok talerza pojawiła się i ona.

Składniki (na 3-4 porcji):

Burgery:

500g mielonej wołowiny
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
świeże zioła – u mnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, odrobiona świeżego oregano i tymianku
sól i pieprz do smaku
100g sera Cheddar

Ziemniaki:

750g słodkich ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
grubo mielona sól morska
1 łyżka suszonych ziół, np. oregano

Surówka Colesław:

1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1/2 białej lub czerwonej cebuli
1/3 szkl. majonezu
2 łyżki octu jabłkowego (koniecznie!)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
cukier puder, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania słodkich ziemniaków. Obierz je ze skórki lub dokładnie wyszoruj ich skórkę, a następnie podziel na części – łódeczki lub kostkę. Dodaj oliwę i przyprawy, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem. Pieką się bardzo szybko – w przypadku mojej odmiany było to niecałe pół godziny.

Teraz zabierz się za mini burgery. Do sporej miso wrzuć mięso, musztardę, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko ręką. Masę podziel na 8-10 kuleczek, z których przygotujesz burgery. Smaż je następnie na rozgrzanej patelnie po 7 minut z każdej strony. W dalszej kolejności połóż na każdym kotleciku płaski, kwadratowy kawałeczek sera (mniej więcej o wymiarach 5×5 cm) i zapiecz w piekarniku przez 5 minut.

W międzyczasie przygotuj surówkę. Kapustę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie zetrzyj jeszcze marchew i dodaj posiekany szczypiorek i natkę. W miseczce wymieszaj majonez z octem jabłkowym, cukrem, solą i pieprzem. Sos dodaj na rozdrobnionych warzyw. Wymieszaj.

Na talerzu ułóż kotleciki, słodkie ziemniaki i surówkę. Jeśli wolisz, by twój posiłek był jeszcze bardziej bogaty w warzywa możesz przygotować kolejną surówkę lub np. mizerię.

Smacznego

        miniburgery2
        miniburgery3

miniburgery6

        miniburgery7
        miniburgery5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.