Najlepsze ciasto ze śliwkami i kruszonką

kruchezesliwkami3

Niewiele jest ciast, które bardziej kojarzą się z ciepłem domu, rodzinną atmosferą i błogim, letnim lenistwem, niż ciasto ze śliwkami. Dzisiaj w wersji półkruchej z dodatkiem kruszonki i migdałów – proste, ale niesamowicie pyszne. Świetnie smakuje z filiżanką dobrej kawy ze spienionym mlekiem lub angielskiej herbaty. Warto przygotować, zwłaszcza, że pora roku rozpieszcza nas bogactwem różnych, śliwkowych odmian =)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
1,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
800-1000g śliwek, najlepiej węgierek

Kruszonka:

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła lub dobrej jakości margaryny
cukier waniliowy (1 opakowanie)
50g płatków migdałowych

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć ciasto, uformuj w wałek, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzyj na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylep nim dno. Podpiecz w piekarniku na lekko złocisty kolor.

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je jeszcze w dużą kostkę lub plasterki. Owoce ułóż blisko siebie na podpieczonym spodzie.

Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztop w małym rondelku i bardzo mocno podgrzej. Takim gorącym masłem zalej suche składniki. Dobrze wymieszaj. Gotową kruszonką posyp przygotowany spód z owocami. Wysyp na nie jeszcze płatki migdałowe.

Piecz ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego

kruchezesliwkami

        kruchezesliwkami4

kruchezesliwkami2

1 thought on “Najlepsze ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.