Kurczak po hiszpańsku

        kurczakpohiszpansku7

W takie dni, kiedy mam tysiąc spraw do załatwienie, jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób przygotowywania obiadu lub ciepłej kolacji – wszystkie składniki wrzuca się do jednego naczynia, garnka , czy na jedną blachę i w zasadzie robi się samo. Tym razem połączyłam jedne z moich ulubionych hiszpańskich smaków – kiełbaski chorizo, paprykę i oliwki razem z kurczakiem i wyszła mi bardzo smaczna kompozycja przypominająca słoneczny Madryt =) Polecam wszystkim, którzy śpiesząc się w kuchni, nie chcą zapominać o dobrym smaku.

Składniki (na 4-6 porcji):

3-4 filety z kurczaka
4 udka kurczaka
6 mini kiełbasek chorizo
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 dużej żółtej papryki
kilkanaście czarnych oliwek
6-8 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki sosu piri piri lub 1 łyżka pasty piri piri
6 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżka suszonego lub świeżego tymianku
szczypta grubo zmielonej soli morskiej

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj i dokładnie osusz. W dużej misce przygotuj marynatę. Wlej do niej oliwę i sos piri piri, dodaj tymianek oraz sól. Wszystko wymieszaj i umieść w niej kurczaka na przynajmniej 30 minut, ale można też na kilkanaście godzin.

Mięso przełóż do dużego naczynia żaroodpornego (ewentualnie głęboką blachę do pieczenia) – naprawdę dużego, bo muszą się w nim jeszcze zmieścić kiełbaski i warzywa =). Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Po 20 minutach wyjmij go i dołóż ziemniaki pokrojone w zależności od ich wielkości, na ćwiartki lub połówki. Piecz kolejne 20 minut.

W międzyczasie pokrój papryki w dosyć sporą kostkę, powiedzmy 4x4cm, odcedź z zalewy oliwki i przygotuj kiełbaski (najlepiej, by były to małe kiełbaski chorizo, które można dostać m.in w sklepach z produktami z kuchni świata, a także w części supermarketów). Ponownie wyjmij na moment naczynie z piekarnika i odlej do osobnej miseczki lub kubeczka część soków które wyciekły z mięsa (gdyby w naczyniu nie było płynu dolej do niego ok 1/3 szklanki wody, delikatnie zamieszaj i wtedy przelej). W szpary pomiędzy mięsem i ziemniakami poukładaj paprykę, kiełbaski i oliwki. Całość polej teraz delikatnie odlanym płynem – dzięki temu kurczak będzie wilgotny, a warzywa się nie przypalą. Piecz jeszcze 20-25 minut.

Po tym czasie wystaw naczynie na podkładkę lub drewnianą deskę i zaproś domowników do stołu. Niech każdy częstuje się tym, na co ma ochotę.

Smacznego

        kurczakpohiszpansku1

kurczakpohiszpansku6

        kurczakpohiszpansku9

1 thought on “Kurczak po hiszpańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.