Serbskie szaszłyki z kurczaka

serbskieszaszlyki1

Tradycyjny, prawdziwy szaszłyk powinien być przygotowany z baraniny. Jednak obecnie taką formę podania mięsa przygotowujemy z bardzo różnych jego gatunków. Przed Wami wersja serbska – drobiowa, nieskomplikowana, a jednocześnie fantazyjna…. Pyszna!

Składniki:

4 sporej wielkości filety z kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka natki pietruszki

Marynata:

5 łyżek oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Filety pokrójcie w paski i wrzućcie do marynaty (jej składniki wystarczy tylko wymieszać), zostawcie je w niej przez ok. 1 godzinę.

Zamarynowanego kurczaka posmarujcie przecierem wymieszanym z ketchupem i ziołami. Złóżcie je na pół i nakłuwajcie na namoczone w zimnej wodzie szpatki do szaszłyków.

Ułożone na blaszce szaszłyki pieczcie przez 25 do 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Smacznego

Przepis pochodzi z książki: Kuchnia serbska. Podróże kulinarne

serbskieszaszlyki2

1 thought on “Serbskie szaszłyki z kurczaka

  1. As far as insurance premiums go, some cars are more costly to own than others. Those that are expensive to repair, subject to a higher risk of theft, or that have a higher statistical rate of bodily injury QuotesChimp are going to cost more to insure. Also, if you are presently with a „discount” insurance company, check to make sure they cover that new car you may be thinking of purchasing. Some companies keep their prices lower by refusing to insure expensive or exotic vehicles.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.