Lekkie tiramisu z malinami

        malinowetiramisu3

Jest po prostu obłędne – lekkie, puszyste, z wyraźnie wyczuwalnymi aromatami mocnego espresso i amaretto. Rewelacyjnie smakuje samo, ale maliny delikatnie przełamują jego słodki smak. Zresztą każdy, kto chociaż raz spróbował tiramisu, wie, że nie trzeba o nim dużo pisać – po prostu broni się samo =)

Składniki (na 4 porcje):

1 pudełko mascarpone (250g)
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
ok. 12 podłużnych biszkoptów
2 filiżanki espresso
2 łyżki amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Zacznij od zaparzenia dobrej kawy – najlepiej w kawiarce lub ekspresie.

W średniej wielkości miseczce ubij na sztywno białka. W innym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę (mikserem zajmuje to ok. 4 minut). Dodaj mascarpone, likier oraz 2 łyżki kawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy serowej wmieszaj jeszcze delikatnie białka.

Przygotuj sobie cztery pucharki.

Kawę przelej do miseczki lub płaskiego naczynia. Do każdej porcji namaczaj po półtora biszkopta i wkładaj na dno pucharka. Na ciastka wyłóż po kilka malin oraz 1/8 masy z mascarpone. Następnie ponownie półtora namoczonego biszkopta, maliny i masa. Każdy pucharek posyp kakao i udekoruj malinami.

Podawaj schłodzone.

Smacznego

        malinowetiramisu5
        malinowetiramisu1

3 thoughts on “Lekkie tiramisu z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.