Rigatoni w towarzystwie anchois i warzyw

        makaronzanchois6

Do tego, by przywołać wspomnienie włoskich wypraw naprawdę nie trzeba wiele. Mi wystarczy pasta z jednymi z ulubionych składników. Tym razem jej głównym składnikiem uczyniłam anchois, które razem z papryką, pomidorkami i ziołami stworzyło świetne danie =)

Składniki na 4 porcje:

400g makaronu rigatoni lub penne
16 filetów anchois
150g przekrojonych na połówki pomidorków cherry
1/2 żółtej papryki
2 ząbki czosnku
garść rukoli
kilkanaście listków bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
świeżo mielone sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron i posól ją ok 2. łyżeczkami soli, bo woda na makaron musi być słona jak morze śródziemne. Gdy się zagotuje wrzuć do niej kluski i gotuj według przepisu na opakowaniu.

Na patelni zacznij przygotowywać sos. Rozgrzej oliwę, a następnie dodaj na nią pokrojony w kostkę czosnek. Podgrzewaj tę mieszankę przez 2 minuty na małym ogniu. W tym czasie pokrój paprykę na paseczki i dorzuć ją do oliwy. Dodaj jeszcze połówki pomidorków. Zostaw na ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodaj anchois i zioła.

Odcedź makaron i szybko przerzuć na patelnię do sosu. Wymieszaj dokładnie, a potem przełóż na talerze i posyp jeszcze rukolą.

Smacznego

        makaronzanchois2

makaronzanchois4

makaronzanchois5

        makaronzanchois6
        makaronzanchois7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.