Najprostszy kurczak tika masala

        tikamasala4

Kurczak tika masala, czyli brytyjskie danie oparte tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Uchodzi za jedno z ulubionych dań Brytyjczyków i nic dziwnego, bo rzeczywiście jest w stanie zaspokoić podniebienie nawet bardzo wymagających amatorów kuchni. Potrawa jest bardzo aromatyczna, ale przyprawy można dawkować według swoich upodobań. Dzisiaj przedstawiam wam uproszczoną wersję dania, która nie odbiega jednak smakiem od oryginału.

Składniki ma kurczaka w marynacie

3 pojedyncze filety z kurczaka, czyli ok. 700g
1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 200g)
1 płaska łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki

Składniki na sos masala:

1 łyżka startego imbiru
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 średniej wielkości słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego chili
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
posiekana kolendra lub cebulka dymka – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej mięso. Odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu rozgrzej masło z olejem na dużej patelni i wrzuć na na nią kurczaka w marynacie. Smaż na dość sporym ogniu przez ok. 5-7 minut.

Na początku możesz mieć wrażenie, że jogurt z marynaty się waży, ale zachowaj spokój – najpóźniej po dodaniu mleka kokosowego wszystko wróci do normy.

Do mięsa dodaj czosnek i przyprawy, a następnie wszystkie pozostałe składniki sosu. Wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut, by smaki mogły się przegryźć. Na koniec możesz dodać jeszcze posiekaną kolendrę lub trochę zielonej części dymki.

Danie podaję z ryżem jaśminowym ugotowanym z dodatkiem szafranu, liści limonki i anyżu.

Smacznego

tikamasala5

        tikamasala1

tikamasala6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.