Kurczak po serbsku

kurczakposerbsku2

Już od dłuższego czasu mam słabość do kuchni serbskiej, a jej różnorodność wciąż mnie zadziwia. Dzisiejsze danie to mogłoby się wydawać nic szczególnego – kawałki kurczaka na sosie i makaron, proste składniki, banalne wręcz wykonanie, a mimo wszystko wyjątkowo pyszne. Taki obiad na prawdę mi smakował, a nie jestem szczególną amatorką mięsa, więc taka rekomendacja coś znaczy=). Poza tym Serbowie, którzy z kolei są jego wielkiego amatorami, również uwielbiają kurczaka przyrządzonego w ten sposób.
Inspiracje do tej potrawy czerpałam z książki: „Podróże kulinarne. Kuchnia serbska”.

Składniki:
3 udka (przedzielone jeszcze na połowę)
6 filetów z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
30 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
2 łyżki ostrej pasty paprykowej
200 ml bulionu drobiowego
50 dag makaronu wstążki
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka dowolnych suszonych ziół (użyłam tymianku wymieszanego z majerankiem)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
ozdobna pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Podzielonego kurczaka natrzyjcie papryką i ziołami, polejcie oliwą i ułóżcie na blaszce skórą do dołu. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 160 St. C i pieczcie przez ok. 1 godzinę, podlewając mięso w międzyczasie wyciekającymi z niego sokami, by zachowało wilgotność (podlewam je średnio co 10 min.).
Kiedy kurczak będzie w piekarniku przygotujcie sos paprykowo-grzybowy. Na maśle podsmażcie pokrojoną wcześniej cebulę, pieczarki i paprykę. Obsmażanie powinno trwać ok. 10-15 min.
Kiedy warzywa lekko się zrumienią i zmiękną, dodajcie pastę paprykową, pomidory i wywar drobiowy, doprawcie solą i pieprzem. Sos na tym etapie będzie dość rzadki, dlatego znaczną jego część będziecie musieli odparować – smaki się skoncentrują, będą bardziej wyraźne, a pomidory wydzielą więcej antyoksydantów działających antyrakowo. Gotowanie sosu potrwa ok. 25 min.
W międzyczasie ugotujcie makaron al dente.
Odcedźcie makaron. Wyjmijcie kurczaka z piekarnika, ułóżcie go na sosie paprykowo – grzybowym i podawajcie z makaronem przybranego pietruszką.

Smacznego

kurczakposerbsku3

1 thought on “Kurczak po serbsku

  1. To the insurance QuotesChimp, these statistics make you a mem�ber of a class�a group of people sharing common characteristics relevant to the issue of pricing. For example, men under the age of 25 might be a preferred class for the purposes of buying life insurance but would probably be less desirable when it comes to auto insurance.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.