Mississippi Mud Cake z truskawkami

        misisipi4

Jedno z bardziej popularnych ciast na południu Stanów Zjednoczonych. Zupełnie mnie to nie dziwi, bo jest naprawdę obłędne. Idealne dla fanów słodkości, bo jest ekstremalnie czekoladowe. Do tego jest bardzo wilgotne, dzięki czemu na długo utrzymuje świeżość.

Ciasto robi się niesamowicie prosto i nie potrzeba do niego miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem.

Składniki:

250g masła (czyli 1 + 1/4 kostki)
2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady czekolady
3/4 szkl. wody
2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
4 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szkl. maślanki

Na polewę:

1 i 12 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego

truskawki lub inne świeże owoce do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

Blaszkę 22x22cm lub tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

W garnku o grubym dnie podgrzej wodę i rozpuść w niej masło i czekoladę. Mieszaj łyżką, aż do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Teraz niech masa ostygnie przez przynajmniej 10 minut.

W tym czasie przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj. Dodaj do masy jeszcze jajka, maślankę i olej i wymieszaj wszystko za pomocą widelca. Następnie wmieszaj jeszcze masę czekoladową. Gdy konsystencja będzie już jednolita, przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 150 t. C z termoobiegiem na ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli twój piekarnik grzeje dosyć mocno tak jak mój, to wystarczy godzina.

Jak ciasto ostygnie, w kąpieli wodnej przygotuj polewę. Pokryj nią ciasto i ozdób owocami.

Smacznego

        misisisipi7

misisipi8

        misisipi5
        misisipi3

misisipi1

5 thoughts on “Mississippi Mud Cake z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.