Tradycyjne Boeuf Bourguignon

        boef1

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku – to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Potrawa jest bardzo bogata w smaku i rozgrzewająca, dlatego idealnie nadaje się jako posiłek w chłodny dzień. Do tej pory przygotowując wołowinę w ten sposób, kroiłam ją w sporą kostkę, ale po wizycie w Paryżu w minione wakacje przekonałam się, że plastry są zdecydowanie lepszą opcją. Przepis polecam wam z czystym sumieniem – najlepiej taką wołowinę przygotować w weekend, kiedy macie trochę więcej czasu i będziecie mogli cieszyć się wspaniałym zapachem dania rozchodzącym po domu. Aaa i jeszcze jedno. Przygotujcie się na dużą dawkę pochwał. Ja po zaserwowaniu takiego obiadu usłyszałam, że Francuzi powinni do mnie przyjechać na korepetycje =).

Składniki na porcje dla 4 osób:

1 kg wołowiny (najlepiej łopatki lub udźca)
1/2 butelki czerwonego wina
2 cebulki szalotki
1 spora lub dwie średnie marchewki
25 dag pieczarek (najlepiej małych)
2 szkl. bulionu wołowego lub wody
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 liście laurowe
świeżo zmielone sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso pokrój na spore kawałki. Powinny mieć raczej kształt dość długich plastrów, a nie kostki.

Teraz rozgrzej olej z masłem na sporej patelni i wrzucaj na nią niewielkimi porcjami kawałki mięsa i obsmażaj je z jednej i drugiej strony. Prawdopodobnie będą to 3 lub 4 partie. Kiedy mięso będzie już obsmażone, to przełóż je do dużego garnka lub brytfanki, dodaj posiekana szalotkę, zalej winem oraz bulionem i dopraw. Pozostaw teraz wołowinę na średnim ogniu przez ok. półtorej godziny.

Po upływie tego czasu dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę i pieczarki (jeśli są małe to w całości) i gotuj jeszcze przez 30 minut.

Gotowa wołowinę podawaj z zielonymi warzywami i ciepłą bagietką lub ryżem.

Smacznego

boef2

boef3

boef4

1 thought on “Tradycyjne Boeuf Bourguignon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.