Zapiekanka Kebab

zapiekankakebab1

Choć Turcja obfituje w rozmaite rodzaje kebabów, na świecie najbardziej rozpowszechnił się jeden – dla nas klasyczny, po prostu kebab w bułce. Ale nie taki dzisiaj przygotowałam=) Ponieważ bardzo lubię różnego rodzaju „wariacje na temat” i „przekręty” zrobiłam na obiad quazi turecką zapiekankę kebab;) Dlaczego taka nazwa? Bo znajdziecie w niej mięso kebab czyli kawałki kurczaka zamarynowane w tej przyprawie, ogórka konserwowego jak w sałatce o tej samej nazwie, cebula, papryka i sosy. Bardzo szybki i łatwy sposób na oryginale danie.

Składniki:

2 duże filety z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kebaba lub gyrosu
4 ogórki konserwowe (pokrojone na ósemki)
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ugotowane woreczki ryżu
20 dag startego, żółtego sera
4 łyżki majonezu
ketchup
2 łyżki oleju
odrobina suszonych ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Min. godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania zapiekanki, zamarynujcie pokrojone na kawałki mięso w oleju i przyprawie. Następnie obsmażajcie kurczaka na rozgrzanej patelni przez ok. 12 min. Zdejmijcie mięso i na tej samej patelni rozgrzejcie jeszcze odrobinę oleju – podsmażcie trochę cebulę, potem dodajcie jeszcze paprykę i tak przez kilka minut.

Weźcie spore naczynie żaroodporne wysmarowane masłem. Na jego dnie rozłóżcie 1 i 1/2 woreczka ryżu. Posmarujcie go połową majonezu i polejcie ketchupem. Rozłóżcie połowę kawałków kurczaka, cebuli, papryki i ogórków. Przykryjcie resztą ryżu i ponownie ułóżcie takie składniki jak powyżej. Posypcie serem, a potem ziołami. Pieczcie pod przykryciem lub folią aluminiową przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.

Smacznego

zapiekankakebab2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.