Świąteczny mus czekoladowy ze skórka pomarańczową

        muszpomarancza3

Wyobraź sobie delikatny świąteczny deser. Co widzisz? Ja lekki jak chmurka mus czekoladowy ze skórką pomarańczową. Czekolada i pomarańcze od zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, dlatego ta propozycja to dla mnie ziszczenie idealnych świątecznych smaków.

Składniki:

150g gorzkiej czekolady marki E. Wedel
300 ml śmietanki kremówki – 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki pokrojonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do przyozdobienia owoce miechunki lub pokorona na „ósemki: pomarańcza ze skórką

Sposób przygotowania:

Zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie przestudź ją lekko.

Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem za pomocą miksera lub trzepaczki. Następnie łyżką wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną. Rób to delikatnie, aby mus pozostał puszysty. Wmieszaj jeszcze posiekaną skórkę pomarańczową, a następnie przełóż deser do szklanek lub pucharków. Na koniec ozdób mus np. owocami.

Wstaw deser do lodówki na przynajmniej godzinę, a następnie pałaszuj ze smakiem =)

        muszpomarancza1

muszpomarancza2

        muszpomarancza5

1 thought on “Świąteczny mus czekoladowy ze skórka pomarańczową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.