Moj ulubiony przepis na rogale

rogaliki6

Przez wiele lat piekłam rogale według przepisu, który poznałam na zajęciach technicznych w szkole podstawowej, ale stwierdziłam, że czas spróbować czegoś nowego. Spróbowałam i nie żałuje, bo odnalazłam idelaną recepturę. Strzałem w dziesiątkę było upieczenie rogalików z ciasta bardzo podobnego do tego, z którego piekę drożdzówkę. Jest bardzo delikatne i w trakcie wyrabiania może okazać się zbyt rzadkie, ale gwarantuję, że po wyrośnięciu zmienia konsystencje, a po upieczeniu zamięnia się w pyszne puszyste ciasteczka. U mnie tym razem ich wnętrze satnowiła masa orzechowa albo nutella albo powidła. Można także wykorzystać marmoladę, mak, twarożek, wiśnie lub co tylko zapragniecie =)

Z podanych składników wychodzi mega porcja rogali – co najmniej 60 sztuk

Składniki:

Na rozczyn:

3/4 szkl. letniego mleka
1/2 kostki drożdzy (50g)
1 czubata łyżeczka cukru
1 czubata łyżki mąki

Na ciasto:

1 kg mąki
2 szkl. mleka
4 całe jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 kostki masła – roztopionego
1 szkl. cukru
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie jego składniki, a następnie odstaw go do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej cukier, cukier waniliowy, jajka, sól oraz rozczyn i zacznij wszystko wyrobiać. Pod koniec dodaj jeszcze roztopione masło i ponownie zacznij zagniatać.

Gotowe ciasto przełóż do miski i nakryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Następnie podziel ciasto na 5 równych części – z każdej z nich uformuj kulę. Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj jeden z kawałków ciasta, tak by powstał koło. Następnie przedziele na pół wzdłóż, a następnie w poprzek. Powstaną 4 duże trójkąty. Każdy z nich podziel na trzy lub cztwery części – w zależności od tego jak duże rogale chcesz następnie otrzymać. Na podstawę każdego rogala nakładaj po łyżeczce nadzienia, a potem zwijaj je od części, gdzie nałożone jest nadzienie w dół. I tak z wszystkimi =)

Rogaliki układaj na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Przed włożeniem ich do piekarnika można posmarować je roztrzepanym jajkiem. Najlepiej piec je w peikarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C, po dwie blachy na raz.

Po upieczeniu rogaliki posmaruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego

rogaliki1

        rogaliki5

rogaliki4

rogaliki7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.