Najlepsza wieprzowina po chińsku

wieprzowinapochinsku1

Jedno z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych dań kuchni chińskiej – urzeka prostotą, zniewala oryginalnym smakiem – po prostu wieprzowina po chińsku. W mojej wersji jest trochę mniej kaloryczna, bo przygotowuję ją bez obsypywania mięsa mąką przed smażeniem. Wykorzystuję też polędwiczkę wieprzową, czyli najchudszą część wieprzowiny. Danie można przygotować z łatwo dostępnych składników, które można kupić w drodze do domu. Jest gotowe w maksymalnie 30 minut.

Składniki:

1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie małe (ok. 400g)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 spora marchewka pokrojona w słupki
1 cienki por (część bez górnych liści)
starty imbir
1/2 pokrojonej papryczki chili

Na sos:
1/2 szkl. jasnego sosu sojowego
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru

Do smażenia:
3 łyżki oleju (rzepakowy lub sezamowy)

Do posypania:
posiekany szczypior
sezam

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokrój w 2-centymetrowe plasterki, a następnie na paseczki w poprzek włókien. Teraz przygotuj sobie warzywa – najlepiej pokroić je w mniej więcej równej wielkości słupki/paseczki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Najlepiej w woku lub na dobrej jakości dużej patelni rozgrzej olej (najpierw 2 łyżki) i wrzuć na niego pokrojoną polędwiczkę. Obsmażaj mięso od 6 do 8 minut w międzyczasie mieszając. Następnie przełóż ja na półmisek, a do wok wlej jeszcze łyżkę oleju i wrzuć pokrojone warzywa – najpierw imbir i marchewkę, a po 2 minutach resztę. Obsmażaj jeszcze 4 minuty.

Teraz do warzyw dorzuć mięso i wlej sos. Gotuj jeszcze wszystko przez ok. 3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Danie podawaj z ryżem, chińskimi kluskami lub makaronem soba. Koniecznie posyp posiekanym szczypiorem.

Smacznego

        wieprzowinapochinsku4

wieprzowinapochinsku3

wieprzowinapochinsku2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.