Zdrowe trufle czekoladowe bez czekolady…

        trufledaktylowe2

Trufle daktylowe to idealna alternatywa dla tych czekoladowych. Nie zawierają cukru i czekolady, są zdrowe i niskokaloryczne, ale przede wszystkim zachowują smak doskonałych cukierków. Daktyle odpowiadają nie tylko za konsystencję, ale są też naturalnym słodzikiem i sprawia, że trufle zyskują lekko karmelowy posmak. Plusem jest też fakt, że przegotowuje się je w kilka chwil, a minusem to, że też w kilka chwil znikają =)

Składniki na ok. 15 sztuk:

200g daktyli
50g mielonych migdałów
2 czubate łyżki kakao
4-5 łyżek letniego mleka

Pistacje, wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia.
Mini papilotki

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed przygotowywaniem trufli zalej daktyle ciepłą wodą i pozwól im się namoczyć.

Namoczone daktyle umieść w misie malaksera lub w naczyniu, w którym możesz je zmiksować ręcznym blenderem i wstępnie je rozdrobnij. Dodaj migdały, kakao oraz mleko, a następnie zmiksuj wszystko dokładnie. W malakserze zajmuje to ok. półtorej minuty.

Do osobnej miseczki wysyp to, w czym będziesz obtaczać trufle. Ja wybrałam pistacje i kakao, ale dobrze sprawdzą się też wiórki kokosowe lub rozdrobnione migdały.

Z masy daktylowej formuj kilki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczaj je w wybranych dodatkach. Na koniec włóż jeszcze słodkości do mini papilotek i schładzaj przez 30 minut w lodówce.

Smacznego

        trufledaktylowe4

trufledaktylowe5

        trufledaktylowe1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.