Deser z owocami, biszkoptami i mascarpone

        desery_owocowobisz3

Jeden z szybszych deserów. Szczególnie dobrze sprawdza się zimą, kiedy trudno o duży wybór świeżych owoców. Jednak na jabłka i kiwi można liczyć przez prawie cały rok. Do tego jeszcze mascarpone, biszkopty, ładne pucharki i deser dla gości macie gotowy w 15-20 minut.

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie mascarpone (250g)
12 – 16 podłużnych biszkoptów
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
4 kiwi
3 jabłka
garść podprażonych płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukry waniliowego
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu

1 kubek osłodzonej miodem herbaty

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podpraż na patelni razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez ok 5-7 minut. Ostudź przez kilka minut.

W międzyczasie obierz kiwi, pokrój w kostkę i odłóż do miseczki. Na osobnej patelni podpraż płatki migdałowe.

Za pomocą trzepaczki ubij mascarpone z cukrem pudrem.

Teraz czas na przekładanie.

Jeżeli wolisz biszkopty o konsystencji takiej jak w tiramisu, to namocz je w herbacie. A jeżeli masz ochotę, by były jedynie delikatnie nawilżone kremem to pomiń ten etap.

Na dno każdego pucharka wyłóż po złamanym na pół biszkopcie. Na wierz wyłóż łyżkę kremu i posyp płatkami migdałowymi. Teraz czas na trochę podprażonych jabłek i pokrojone kiwi. Powtórz czynności, aż do momentu skończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce posypane migdałami.

Smacznego

        desery_owocowobisz1
        desery_owocowobisz4

desery_owocowobisz2

        desery_owocowobisz5

1 thought on “Deser z owocami, biszkoptami i mascarpone

  1. W przepisie jest kubeczek jogurtu naturalnego ale w sposobie przyrządzienia deserunie mam nic o jogurcie ?? Do czego zatem jest potrzebny?? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.