Pancakes z owocami i syropem klonowym

        pancakeszowocami4

Amerykańsko-kanadyjski przysmak, który doskonale może odmienić wasze śniadania. Proponuję puszyste placuszki skąpane w syropie klonowym z dodatkiem np. sezonowych owoców.

2 szkl. mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 szkl. maślanki
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1/4 kostki roztopionego masła

Syrop klonowy do podania
Owoce – np. truskawki i borówki

Odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia

Do sporej miski wsyp mąkę, cukier,proszek i sodę, a następnie dolej maślankę, roztopione masło i dodaj jajka. Wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno być dość gęste.

Smaż pancakes na patelni wysmarowanej wolejem rzepakowym. Nadmiar zbierz ręcznikiem papierowym. Przekładaj naleśniki na drugą stronę gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki. Smaż do momentu, aż z obu stron będą lekko brązowe.

Podawaj z syropem klonowym i owocami.

Smacznego

        pancakeszowocami5

pancakeszowocami3

        pancakeszowocami1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.