Ekspresowa tarta ze szparagami

szparagi2

Jak zwykle od początku sezonu szparagowego nie mogę się im oprzeć – mogę je jeść w zupie, z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i nigdy mi dość. Z kolei wtedy, gdy mam mało czasu stawiam na tartę na cieście francuskim, która w zasadzie robi się sama. Wystarczy ugotować szparagi, wyłożyć je na podpieczonym cieście francuskim, zaleć mieszaniną mleczno-jajeczną i włożyć do piekarnika.

Składniki:

3/4 pęczka zielonych szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego (koniecznie z masłem!)
2 jajka
200 ml śmietany kremówki
ok. 70g twardego, startego sera o wyrazistym smaku
ok. 30g startego parmezanu lub pecorino
sól i pieprz
oliwa z oliwek do wysmarowania formy

Sałata z ulubionymi dodatkami do podania

Sposób przygotowania:

Z umytych szparagów odłam zdrewniałe części łodyg (ok. 4 cm) i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj 4 minuty, a następnie odsącz. Kwadratową blaszkę do ciasta 20×20 cm posmaruje delikatnie olejem a następnie wyłóż ciastem. Jeżeli boki będą wystawać, możesz je zawinąć – w ten sposób uzyskasz efektowny brzeg. Ciasto po nakłuwaj widelcem, obciąż fasolą albo grochem i podpiecz przez ok. 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż szparagi. W misce wymieszaj ze sobą dokładnie śmietanę, jajka, starte sery, sól i pieprz. Mieszaniną polej wyłożone na cieście szparagi. Zapiekaj przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C z termoobiegiem.

Proponuję, by tarte podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego

szparagi3

        szparagi1

szparagi4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.