Eton Mess z truskawkami

        eton1

Tym razem klasyk! Tradycyjny, brytyjski deser serwowany do popołudniowej herbaty. Jego historia sięga turniejów krykieta, które już kilkadziesiąt lat temu odbywały się przy kampusie uniwersyteckim w Eton. A jeżeli truskawki i Wielka Brytania to oczywiście londyński Wimbledon. Chociaż początkowo podawano tam głownie te owoce z cukrem, a potem z bitą śmietaną, to w końcu przyszedł czas na Eton Mess.

Eton Mess z truskawkami to najbardziej klasyczna wersja tego deseru, ale można też poszaleć i spróbować połączyć ten biały puch z innymi owocami. Szczególnie polecam te jagodowe – maliny, borówki, jagody i jeżyny sprawdza się doskonale.

Składniki na 3-4 porcje:

250 ml zimnej śmietany
Kilka bez – ja miałam 5 sporych
300g truskawek

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno w sporej misce. Dodaj do niej pokruszone w rękach bezy (jeżeli zostanie ci kilka większych kawałków, to może zostawić je do dekoracji) i pokrojone mniej więcej na ćwiartki lub połówki truskawki. Wszystko wymieszaj. Gotowy deser przełóż do pucharków i udekoruj truskawkami oraz kawałkami gez. Można tez dodać gałązkę mięty lub melisy.

Smacznego

        eton3
        eton2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.